Fakta om oss

Framtidsmuseet Science Center i Dalarna - kunskapsarena inom naturvetenskap och teknik

Interaktiva utställningar, planetarieprogram, laborationspass, kompetensutveckling, seminarier och föreläsningar inom naturvetenskap, forskning och ny teknik. Framtidmuseet Science Center i Dalarna  finns i Borlänge och Borlänge kommun är huvudman.

Framtidsmuseets stimulerar intresset för naturvetenskap och teknik

Science Center i Dalarna - Framtidsmuseet är en kunskapsarena och en mötesplats för skola, högre utbildning och näringsliv. Vi arbetar för att stärka kompensen inom naturvetenskap och teknik i Dalarnas län. Science Center stimulerar intresse för och kunskaper i naturvetenskap och teknik, med fokus på egen aktivitet, upptäckter, fascinationer, forskning och spetskunskaper.

Framtidsmuseet är ett kunskapsnav inom naturvetenskap och teknik och verksamheten baseras på grundkunskaper, spetskunskaper och ny forskning. Vi är en ämnesresurs för unga och pedagoger i förskola och skola, samt allmänheten.

Framtidsmuseet är en länk mellan skola och näringsliv - vi visar vägen till utbilding och arbete inom naturvetenskap och teknik. Detta gör vi i nära samarbete med högre utbildningar och näringsliv.

Behovet av kompetenser inom naturvetenskap och teknik!

Vi behöver investera i framtidens kompenser för att vår region ska leva och utvecklas. Behovet av bl a ingenjörer är stort. Här har Science Center i Dalarna - Framtidsmuseet en viktig roll i sin roll som inspiratör, kunskapsnav och som länk mellan unga och företag/näringsliv. 

Sverige måste öka söktrycket till utbildningar inom de naturvetenskapliga och tekniska områdena, för att behålla sin position som högteknologiskt land. Idag finns brist på naturvetare och ingenjörer. (Behov – 50 000 ingenjörer och 15 000 – 20 000 lärare Nv, Te, Ma  närmaste åren)  Vi behöver samtidigt öka allmänbildningen inom NV och TE  ämnena för en hållbar samhällsutveckling.

Dalarna behöver cirka 200 nya ingenjörer varje år under de närmaste åren. En fjärdedel av dessa i form av civilingenjörer och resten hög- skoleingenjörer.” Region Dalarna 2015

Framtidsmuseet agerar för framtiden

Utifrån uppdraget och samhällsbehov genomför Framtidsmuseet verksamhet inom ramen för naturvetenskap och teknik. Vi genomför spetsverksamhet för alla barn och ungdomar, inom förskola, grundskola och gymnasium, samt kompetensutveckling för pedagoger i dessa stadier. Verksamhet bygger på vetenskaplig grund och det ska genomsyra lektioner, laborationer och kompetensutveckling. Den pedagogiska verksamheten är starkt kopplad till samhällsutvecklingsfrågor, för att skapa mening och sammanhang. Verksamheten kopplas till läroplanen. Framtidsmuseet visar på tydliga studie och yrkesvägar i både breda och riktade insatser. 

Vi tror på den aktiva forskande människan och i alla våra aktiviteter står egen aktivitet i centrum.

Varför namnet Framtidsmuseet?
Framtidsmuseet förresten, visst är det ett häftigt namn? Många frågar varför det heter så. Det kan väl inte finnas ett museum med framtid? Jo, i Borlänge finns det faktiskt! Framtiden är den enda tid vi kan påverka och det är vi tillsammans som skapar den. Vi agerar för framtiden!

Idag är historia imorgon. Imorgon är framtid idag.

Share
Priser

MUSEIENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 90 kr

PLANETARIEENTRÉ
Barn: 35 kr
Vuxna: 50 kr
museientré tillkommer

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag terminstid: stängt
(Bokade skolgrupper måndagar kl 08-14)
Måndagar skollov: kl 10-17 (t ex 27 feb)
Tisdag-fredag: kl 10-17
Lördag-söndag: kl 11-16
 
Helgdagar
Långfredag 14 april: STÄNGT
Påskafton 15 april: kl 11-16
Påskdagen 16 april: kl 11-16
Annandag påsk 17 april: kl 11-16
 
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@framtidsmuseet.se