ForskarFredag

ForskarFredag på Framtidsmuseet 29 september!
Vilken forskning pågår i Dalarna? Kom och få svaret under ForskarFredag på Framtidsmuseet.
 
Mellan klockan 09.00-14.00 bjuds alla gymnasieskolor i Dalarnas län in till möten med forskare och doktorander från Högskolan Dalarna.
 
Forskare och doktorander från fem av Högskolan Dalarnas forskningsprofiler kommer att deltaga under ForskarFredag. Eleverna kommer även att ha möjlighet att spela vetenskapsspelet Expedition Mundus tillsammans med forskare från Sveriges Unga Akademi.
 
Inbjudan till gymnasieskolor i Dalarnas län skickas ut i augusti.
 
På eftermiddagen är allmänheten välkomna till Framtidsmuseet för att möta dessa forskare och doktorander. Hela museet är öppet för er!

TECKNINGSTÄVLING 2017
ForskarFredag 2017 bjuder in alla skolelever i Sverige i årskurs F-6 till en nationell teckningstävling ”Rita dig själv som forskare”.
Elever som bor i Dalarna har möjligheten att se sina teckningar på Framtidsmuseet i utställningen ”Rita dig själv som forskare” under tiden 29 september – 8 oktober.
Om ni vill att era teckningar ska vara med i denna utställning på Framtidsmuseet, skickas teckningarna till Framtidsmuseet senast den 25 september.
Adress; Box 901, 781 29 Borlänge.                      
Märk kuvertet med ”Teckningstävling 2017”
De klasser som skickar sina teckningar till Framtidsmuseet får chansen att få fri entré till Framtidsmuseet för att se utställningen och besöka museet.
Bokning av besök på Framtidsmuseet sker på telefon 0243-79 39 00. Det finns ett visst antal platser för fri entré under vecka 40. Först till kvarn gäller!
Ni deltar även i den nationella tävlingen, teckningarna skickas vidare till den nationella samordnaren Vetenskap & Allmänhet. För mer info, klicka här.
 
Tävlingsuppgift:
Rita dig själv som forskare! Tänk dig att du är vuxen och arbetar som forskare. Vad forskar du om? Hur går du till väga, vad har du till hjälp och hur ser omgivningen ut? Beskriv också din tanke bakom teckningen med några ord eller meningar, på baksidan av pappret.
 
Tävlingskategorier:
Åk F-2
Åk 3-6
 
Instruktioner till läraren:
• Börja med att låta barnen teckna och vänta med samtalen till efteråt. Detta för att samtalet i klassrummet inte ska påverka barnens teckningar.
• Formatet ska vara max A3.
• Teckningen ska skickas in i original.
• Skriv barnets ålder, kön, klass och skola på baksidan av pappret, tillsammans med barnens tanke med teckningen.
• Vi vill även ha namn och kontaktuppgifter till ansvarig lärare. Detta så vi kan kontakta er om ni vunnit.
• Tävlingen sker klassvisoch vinnarna avgörs genom lottning.
• Barnens teckningar kommer att ställas ut under ForskarFredag på Umevatoriet.
• Posta teckningarna i original till Framtidsmuseet, Box 901, 781 29 Borlänge senast den 25 september. Märk kuvertet/paketet TECKNINGSTÄVLING 2017.
 
 
 
 
 

Dalaingenjör 2022

Dalarna behöver fler ingenjörer!

Projektet Dalaingenjör 2022 är en femårig målmedveten och strategisk satsning för att  stärka regionens framtida kompetensförsörjning inom teknik- och naturvetenskap. 

Målet är att allmänbilda och skapa intresse för naturvetenskap och teknik, genom att följa, vägleda och bedriva högkvalitativa aktiviteter  för elever i Dalarna från årskurs åtta och vidare under gymnasiet. Dalaingenjör 2022 är ett samarbetsprojekt mellan teknikföretag i regionen,  Högskolan Dalarna, Framtidsmuseet och Ljungbergsfonden. 

FIRST LEGO League

Vad är FIRST LEGO League

FIRST LEGO League (FLL) är en ämnesövergripande tävling för ungdomar 10-16 år. Tävlingen har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid 8 veckor.

De tävlande lagen har tre huvuduppgifter
- Bygga och programmera en robot
- Arbeta fram lösningar inom årets tema
- Marknadsföra och profilera sitt lag
 
 

FIRST LEGO League Junior

Vad är FIRST LEGO League Junior (FLL Jr.)

FLL Jr. är ett ämnesövergripande projekt för barn 6-9 år. FLL Jr. har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid 8 veckor och pågår från september-november. Projektet avslutas alltid med att FLL Jr.-lagen får visa upp sitt arbete på Cozmoz i Borlänge i samand med de äldre barnens FLL-turnering.

De tävlande lagen har två huvuduppgifter
- Bygga en modell med LEGO
- Tillverka en affisch

Läs mer om FIRST LEGO League Junior här!

Teknikmässan

Inspiration och information om teknikyrken och teknikföretag för elever i årskurs åtta och i gymnasiet. Vilka teknikyrken finns? Vad innebär jobbet? Vilka utbildningar finns att söka?  

Robotkampen

Vad är Robotkampen?
Robotkampen är en 1-2 dagarsstävling med datastyrt robot-LEGO för alla teknik- & tävlingsintresserade i åldern 10-99 år. Robotuppdraget är hemligt fram till tävlingsdagen. Tävlingsdatumet är under våren varje år.
 
Frågor
Frågor om tävlingen besvaras av 
Röde Nyström 0243 - 79 39 24

Läs mer om tävlingen här!

 
Priser

MUSEIENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 90 kr

PLANETARIEENTRÉ
Barn: 35 kr
Vuxna: 50 kr
museientré tillkommer

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndagar skollov: kl 10-17 (5/6, 19/6-21/8)
Måndag terminstid: stängt
(Bokade skolgrupper måndagar kl 08-14)
Tisdag-fredag: kl 10-17
Stängt/Closed 30-31 augusti
Lördag-söndag: kl 11-16
 
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@framtidsmuseet.se